2011. március 12., szombat

Tiniszoba

A lakberendezési fórumokon sok tini lány kérdezi ugyanaz. "Hogyan rendezzem át a szobámat kevés pénzből?"
"Szeretnék új hangulatot kölcsönözni neki, jó lenne, ha tükrözné az egyéniségemet, legyen vidám, fiatalos, olyan mint én, szerintetek hogyan csináljam? Vannak ötleteitek?"
Szívesen válaszolgatok, még látatlanban is ezeknek a lányoknak, akikben már felébredt az igény, hogy szűkös anyagi forrásaik ellenére szebb környezetet teremtsenek maguk köré.
Természetesen nem tudom azt garantálni, hogy amiket én javasolok, azok olyanok, mint ők, sőt még az egyéniségüket sem tükrözik, de lehet, hogy egy kis mankóként szolgál nekik. Kapaszkodó, aminek segítségével kijuthatnak a láva-lámpák giccses világából.

Színek: egy tini lánynak nem csak rózsaszín és lila lehet a szobája! Nagyon szép lehet ezekkel a színekkel, de igazán fiatalos lehet egy zöld, kék, fehér szoba is. Szerintem sajnos, szinte mindenki túl nagy hangsúlyt fektet a szoba falának színére. Én úgy látom, hogy ennek inkább egy alapnak kellene, hogy legyen és nem ennek kellene, hogy meghatározza a teljes szobát. Nem szeretem, amikor a fal színe, annyira erőteljes, hogy rányomja az egészre a bélyegét. Sajnos, sok, manapság nagyon divatos narancssárgát láttam és lüktető lilát, ahol egy percet sem tudnék pihenni, pedig egy tiniszoba is erre való, nem?




A kevesebb több! Nem kell, hogy milliónyi bútor legyen benne, elég ha néhány igazán praktikus darab található benne. Mindenképpen szükség lesz egy ágyra vagy kanapéra. Kell egy kisebb komód és/ vagy szekrény a ruháknak. (Ismerek olyat, akinek inkább, egy egész szoba kéne a ruháinak, ugye?? :)
Mindenképpen kell valamilyen asztal, tanulni, írogatni, gépezni. Szükség lesz egy polcra is a kisebb dolgoknak, könyveknek. 


Én szeretem a különböző dobozokat, kosarakat, mert nagyon jól elnyelik az apróbb tárgyakat, újságokat, amiket nem akarunk elől tartani, de azért jó, ha kéznél vannak.
Sajnos, nem mindenki engedheti meg magának, hogy új bútorokat vásároljon. DE! a fa bútorok remekül festhetőek. Igaz sok vele munka, hogy valóban szépek legyenek, de megéri! 


Textilek. A tiniknek mindig azt javaslom, hogy ha kevés a büdzsé akkor a textilekkel próbálják a szoba hangulatát kialakítani. Párna,  függöny, szőnyeg hármas, ha harmonizál, akkor már nagy baj nem lehet!
Akár egy régi varrógép segítségével is csodákat lehet alkotni egy szép anyagból.
Ágytakaró és egy vidám ágynemű is sokat dob az összehatáson.

Lámpák és hangulatvilágítások. Már írtam róla régebben is, hogy nagyon nehéz szép és olcsó lámpát találni. Egy tiniszobába is igaz a fenti állítás. A rizspapír lámpák dekorálása különösen jó ebbe a szobába, rendkívül olcsó és különböző hangulatokat érhetünk el vele. Lehet festeni, dekorálni szinte bármivel, csak arra kell vigyázni, hogy amit ráapplikálunk nehogy kigyulladjon.




Egyéni dolgok. Szerintem fontos, hogy már egy kicsi gyereknél is hagyjuk érvényesülni, az ő ízlését. Természetesen nem azt javaslom, hogy amikor Barbie lázban ég, akkor engedjünk a rózsaszín csábításnak és minden barbis legyen a szobában. De igenis tükrözze még a pici gyerek világát is, már néhány évesen is jól látható, hogy kit mi érdekel, hogy miben mozog természetesen. Tehát, ha a tinilány a habos-babos cuccokat szereti, akkor miért ne lehetne a szobája is olyan? Ha fiúcska a tengerhez vonzódik, akkor legyen tengeres a szobája, a felnőtt- a szülő feladata itt, is valahogy az szerintem, hogy fogja a kezét és segítsen a lakberendezés- élet útvesztőjében valahogy eligazodni, mérföldköveteket találni. Akkor is, ha még sokszor magunk számára is nehéz feladat ez.


Remélem, hogy ezek a képek is segítenek majd a fiataloknak, hogy olyan szobájuk legyen, amilyet megálmodtak maguknak!
Kirándulós, kertészkedős hétvégét kívánok mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...