2011. november 26., szombat

Karácsonyi nagytakarítás 1. Előkészületek

 A takarítás nagy feladat, de ahhoz, hogy valóban meg tudjuk csinálni egy- két nap alatt és tényleg ragyogjon a ház, sok előkészületre, pakolásra van szükség. Így a nagytakarítás tényleg csak takarítás lesz és nem szortírozás, pakolászás. Ha őszinték vagyunk akkor bevalljuk, hogy a szortírozásba úgy bele tudunk feledkezni, hogy a végén a valódi takarításra már nem marad időnk, kedvünk. Ugye veled is előfordult már, hogy a ruhásszekrény pakolása, mega ruhapróbába csapott át. Vagy amikor az íróasztalt pakoltad, elkezdtél ábrándozni régi dolgokról, kellemes emlékekről. Hogy ez most idén ne így legyen, kezd el már most a takarítást. Így nem kerülsz advent utolsó hetére az őrület szélére és még a lakásod is tiszta lesz, nem csak az ajándékok lesznek szépen becsomagolva és finom ételek csücsülnek az asztalon. Nem szabok időhatárokat, ezek csak ötletek, gondolatok. De javaslom, hogy magadnak oszd be az időd, tűzz ki feladatokat minden napra már az előkészületek idejére.
Előkészületek:
Tisztítószerek vásárlása.
  1. Nézzük meg, hogy minden tisztítószer, szükséges eszköz van-e otthon. Ha egyszer már rászánjuk magunkat egy alapos takarításra, nehogy épp elfogyjon a porzsák, a felmosószer, a fertőtlenítő. Amire mindenképpen szükség van vedd meg. Szükséged lesz: porszívóra, seprűre, felmosószettre, portörlő anyagokra, szivacsokra, mosogatószerre, ablaktisztítóra, felmosó folyadékra, vízkőoldóra, fertőtlenítőszerre, esetleg bútorápolóra. És még amiket te használsz.

    Mielőtt a nagytakarításba vágnánk, rakjunk rendet a szerkényekben. Ezt ideáli a takarítás előtti hétre időzíteni, minden nap egy szekrény. Így a hét végére készen is vagyunk vagy legalább az igazi gócpontokat felszámoltuk.
  2. Tegyük rendbe a ruhás szekrényeket, selejtezzük ki ami rongyos, kopott, vagy egyszerűen csak nem szeretjük már valamiért. Ami még használható mindenképpen keressünk neki új gazdát. Abevásárlóközpontok előtti gyűjtőkben és a Máltai Szeretetszolgálatnál is fogadják a ruhákat, de ha olyan helyen élünk, a mindentudó védőnőt is megkereshetjük, ő biztosan tudja kinek van a ruhákra szüksége. Barátnőkkel közösen is rendezhetünk ruhacsere akciókat, meglátod mennyi ruhádra áhítoznak már akár évek óta.
  3. A spájzban ellenőrizzük az ételek szavatosságát, ami romlott vagy kétes, dobjuk ki. A molyok ellen ide is akaszthatunk levendulás zsákot, nem csak a ruhásszekrénybe. Ha már itt pakolunk nézzük meg mik vannak kifogyóban, írjuk fel a karácsonyi bevásárlólistára mindenképpen: sütőpor, vanília, mézeskalácsfűszer, liszt, csokireszelék, kókuszreszelék, dió.
  4. Pakoljunk el az íróasztalon, számítógép körül. Szortírozzuk a számlákat, papírokat, újságokat, minden felgyülemlett papírt, kacatot. A papírokat vagy égessük el vagy vigyük a szelektív gyűjtőbe. Figyelj rá, hogy olyan személyes iratokat, mint bankszámlakivonat mindig összetépve dobált a hulladékgyűjtőbe.
  5. Játékok szortírozása. Ezt mindenképpen akkor végezd amikor alszik vagy nincs otthon a kisgyermeket. Különben egyetlen játékot sem fogsz tudni kirakni, mert mindenre épp ráébred, hogy ő azt imádja! A játékokat legalább fél évente, de inkább gyakrabban át kell válogatni. Dobd el azokat, amik eltörtek, amikből olyan darabok hiányoznak, ami miatt nem lehet velük játszani. Azokat is tedd egy zsákba, dobozba, amik már nem korának megfelelő játékok. Persze, ha tényleg az a bébicsörgő a kedvence az ovis gyermekednek, akkor nem kell eltenned. Csak azokat ajándékozd el rászorulóknak, barátoknak, amire tényleg nincs szükség már. Ha van helyed és szeretnél még tesót, akkor raktározd el őket a padláson, pincében. 
  6. Az utolsó két napra a héten válasszunk olyan szekrényt, szerkrényeket, amit szégyellnél megmutatni még a barátnőidnek is. Tegyük rendbe a cipős szekrényt: pucoljuk ki a cipőket, tegyük el a szandálokat, amiket tutira nem fogunk még viselni egy pár hónapig.
    Vagy szortírozzuk a törölközőket, konyharuhákat, ágyneműket. Azokat textilnemüket, amik szakadtak varrjuk meg vagy selejtezzük le portörlőnek. A konyharuhákat, amiken éktelen nagy foltok vannak már több mosás óta, dobjuk ki.
    Vagy tegyünk rendet a CD-k, DVD-k között. Esetleg számoljuk fel a könyvhalmokat az ágyunk mellett.
Ezek az előkészületi feladatok.  Ezen a héten extrán takarítanod nem kell, csak a szokásos pakolásokat, takarítást végezd, amiket mindig is szoktál.


Szívesen fogadom a ti ötleteiteket is, szerinted milyen feladatokat érdemes elvégezni a takarítást megelőző héten? Elkezded a nagytakarítás előkészületeit a jövő héten?
Ruhásszekrények rendbe rakása, szortírozás.


3. Legyen rend a spájzban.



4. Szortírozd a papírok, pakolj az asztal körül.

5. Játékok pakolása.

6. Cipők pucolása, cipős szekrény takarítása.
6. Ágyneműk, konyharuhák, abroszok szortírozása, rendezése.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon jól összeszedted, és különösen klassz fotókat találtál. Nekem a mumusom a spájz. Oh, ha nekem ilyen szép spájzom lenne, mint a fotón, elolvadnék a gyönyörtől. Na de semmi nem kivitelezhetetlen. Mindenképp elkezdem a jövő héten:o)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...