2012. január 6., péntek

Madáretetés

Hó sehol a láthatáron, könnyen megtéveszt mindenkit, hogy nem kell a madarakat etetni. De ez nem így van, a madarak az őszi hónapoktól kezdve sokkal nehezebben találnak táplálékot,ezért szükségük van a segítségünkre . A legfontosabb az etetés során a folyamatosság, ha elkezdjük etetni őket, akkor nem szabad abbahagyni tavaszig! Hogy miért?  A madarakban egy tökéletes GPS-t helyezett a Jóisten, még a legkisebbek is képesek akár nagy távolságokról is visszatérni oda, ahol már egyszer falatoztak. Ha mi elfelejtjük feltölteni az etetőt akkor lehet, hogy nem találnak elegendő élelmet és úgy néznek egy fagyos éjszaka elé, ami akár végzetes is lehet számukra. 
Nem kell drága etetőt venni, ha nem akarunk, akár egy méretes tökből is készíthetünk díszes etetőt. 
Biztosak lehetünk benne, hogy hamarosan egy sereg madár falatozik majd kertünkben. Figyeljünk rá, hogy macskák ne tudjanak a nálunk ebédelő társaságból jóllakni. 
A madarak etetése során három fő táplálékra van szükségük. A legismertebbek az olajos magvak. Ne sózott, ne pirított magvakat vegyünk. Legjobb a direkt madáreleségnek szánt szotyi, dió, köles keveréke, ami mezőgazdasági boltban, barkácsáruházban vehető.   
Ha már tudatos madáretetésbe kezdünk, akkor adjunk nekik állati zsiradékot is. Nem sós abált szalonna a megfelelő, hanem a tiszta faggyú vagy a bolti cinkegolyó.
Az egészséges, teljes értékű táplálkozás fontos része a madarak etetése során is a gyümölcs. Ezt megoldhatjuk úgy is, hogy ősszel nem szedünk le minden almát a fáról. De akár hetente ki is helyezhetünk néhány szemet. számukra.

És még egy fontos tanács. A madarak nem csak esznek, hanem isznak is. Tehát gondoskodjunk mindig tiszta, friss vízről is számukra. Ha befagyott, akkor tegyünk ki már reggel újat.

Szoktad etetni a madarakat?



Képek forrása 
Ha még többet szeretnél tudni a madarak etetésről, akkor érdekes cikkeket találsz a Magyar Madártani Egyesület Honlapján. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...