2012. október 25., csütörtök

MM azaz a Mosogató Mustra- 21 képpel

Az új konyha kialakítása, a régi átalakítása nagyon sok tervezéssel, döntési helyezettel jár. Cikkemben ezek a döntések közül egy igazán lényegi kérdéssel szeretnék most foglalkozni, mégpedig a mosogatóval.
Miért fontos a számunkra megfelelő mosogató megválasztása?
Alapvetően azért, mert mosogatót általában nem veszünk évente, de még háromévente sem szoktuk lecserélni. Ezért az alábbi kérdésekre mindenképpen keressünk választ, ha mosogatót szeretnénk vásárolni?
Milyen gyakran használjuk a mosogatót? Nagy családi főzéseket rendezünk, esetleg gyakran befőzünk vagy csak néhány edényt, kell majd elöblíteni? Van mosogatógépünk vagy tervezzük vásárlását? Ebben az esetben a mosogató csak a konyhai vízszolgáltató és az ételmosó szerepét fogja betölteni és esetenként néhány edényt elmosunk majd itt.
Forrás. További képeket találsz a konyháról, nagyon sok helyes kiegészítővel ITT
  
Amiről mindenképpen dönteni kell: az anyag, a forma, a méret. Akárcsak egy jó télikabát kiválasztásánál. És persze nem utolsó sorban a stílus, a hangulat, amit a ház, lakás egyik legfontosabb helyiségében szeretnénk megteremteni.
Anyagválasztás: 
Fém, rozsdamente acél: a leggyakoribb mosogatófajta. Többféle méretben, árkategóriában  kapható. Ha nagyon olcsót szeretnénk, akkor itt kell keresgélnünk, mert már 13.000 Ft-tól találtam a piacon. Praktikus és időtálló fajta.
Porcelán: a country stílus szerelmeseinek. Legfőbb előnye, hogy gyönyörű. Emellett tartós is, de a késsekkel nagyon kell vigyázni, nehogy megkarcoljuk az alját.
Csempézett: igazán egyedi megoldást hozhatunk létre a szakember által készített csempézett felületekkel. A beton "kádat" nagy szakértelemmel kezelik és burkolják. Fontos a minőségi kivételezés és a burkolatválasztás is. A vízkövesség ellen rendszeres takarítást igényel, de fontos, hogy  fényes csempét nehogy megmarjuk a vegyszerrel, ecettel.
Gránit: a legdivatosabb mostanában. Az utóbbi években egyre megfizethetőbbé vált, de itt találunk igazi luxus-kivitelezésű darabokat is, több százezer forintért. Nagyon tartós, számtalan színárnyalatban kapható. Az egész fehértől a feketéig. A kapható mosogatók gránit őrleményből készülnek, nem faragott gránitból, de még így is nagyon nehéz darabok.


Forma: 
Téglalap: Nagyobb edények elmosására, tepsikhez, sok zöldséghez tökéletes segítség. Nem kell folyton figyelni, hogy kifolyik a víz.
Négyzet: kis alapterületű, mivel a konyhapultok általában szabványszélességűek.
Kör: kis konyhákba, kevés mosogatnivalóhoz ajánlom. Esetleg oda, ahol a szürkevizet is hasznosítják és a "tisztavíznek" csak egy kisebb mosogatómedencére van szükség, mert abból tényleg csak isznak, főznek vele.
Félkör: találhatunk a kínálatban a mosdóhoz hasonló formákat, kagyló és avokadó alakzatokat is.
Szabálytalan:  Leginkább a kőbevésett mosogatóknál fordul elő a szabálytalanság, az anyag adta egyenetlenségből adódó rusztikus kialakítás.

Méret: 
Egy medencés: ez az alapdarab. Semmi extra, nem a méretével akar kitűnni társai közül.
Dupla medencés: azoknak, akik nem folyóvízben öblítenek. Vagy akik szeretik beáztatni akár főzés közben a piszkos edényeket, de a másik medencét szeretnék addig másra is használni, öblíteni, zöldséget lemosni.
Kombinált: medence+ szárító+ esetleg gyümölcsmosó+ aprító tálca és hasonló extrák tartoznak ebbe a kategóriába.
És most nézzük a képeket, melyeken remélem, hogy mindenki talál kedvére valót, amit el tudna képzelni álmai konyhájába. Én a porcelánra szavazok, két tálcával, minél nagyobb annál jobb kivitelben, annak ellenére, hogy mosogatógéppel mosogatók jó lenne, ha lenne még egy tálcám, mert most csak egy süllyesztett porcelánom van az IKEA kínálatából.

Forrás
A csaptelepet oldalra helyezték. Remekül illik az egész konyha hangulatához ez a mosogató. A ház többi helyiségét is megnézheted egy korábbi bejegyzésben itt.

Forrás

Nagyon pici konyhára volt hely, ebben a 39 négyzetméteres lakásban, ezért is választották az egyszerű kör alakú fémmosogatót.A teljes lakást nézd meg ITT

Forrás
A két porcelán tálca nem egyforma nagyságú. Azt is el kell dönteni, hogy szeretnénk-e, ha az oldal kilátszana a pultból, vagy teljesen süllyesztett legyen.


Igazi gránit lapokból.
Forrás
Ez is gránit.
Kőből, nagyon rusztikus az egész konyha.



Egy medencés, három csappal.
Forrás
A fodros szoknya takarja a csaptelepeket. Az edényszárító, a régi szivacs és mosószódatartó is nagyon tetszik.

Forrás
Összhangban a pulttal.

Forrás
Akár egy méretes sütőforma.

Forrás
Süllyesztett porcelán.

Forrás
Még a széle sem látszik, annyira belesüllyesztették a pultba.

Forrás
Két tálca és a mosogatás kellékei.

Forrás
Nagyon extra. Unalmas vasárnap délutánokon lehet nézelődni mosogatás közben, nemcsak az ablakon, hanem a mosogatóban is mindig érdekességeket fedezhetünk fel.


Forrás
Gyönyörű. A polcocska is tetszik.


Forrás
Akár egy mosdó.
Forrás
A mosogató alatti csöveket nem szerencsés, ha kíváncsi szemek látják, akár három konyharuha összevarrásával függönyt készíthetünk elé.

Forrás
A pult csempézett, a mosogató porcelán. A két fém házikót szeretném, szerintem ezek teatojások.

Forrás


Imádom a fa pultokat, de nagyon kell figyelni, a mosogató csapjáról, a kezünkről a pult és tálca közötti keskeny rész folyamatos szárítására. Sajnos még rendszeres takarítás mellett is könnyen fekete lesz és penészes.  Fa pult választása esetén rendkívül fontos, hogy hozzáillő csaptelepet válasszunk.

Forrás
Letisztult, de mégis rafinált az épített polcokkal. 

Sikerült választani? Milyen álmaid mosogatója?





3 megjegyzés:

  1. Nagyon szép képeket gyűjtöttél. Egyik jobban tetszik mint a másik. Köralakút soha nem választanék, egyszer laktam olyan albérletben, ahol ilyen volt. Nagyon nehéz volt benne mosogatni.

    VálaszTörlés
  2. Én olyan egymedencést fogok venni az IKEA-ból, m int a Tiéd (helyhiány és szintén onnan lesz a fa pult is. (Meg valószínűleg az egész konyha.) A fa pult penészesedése saját tapasztalat? Mert én is tartok tőle... Ja, és a fa pultot pácolni szokták gondolom. Vajon az eléggé védi? Vagy még mással is kezelni kell?

    VálaszTörlés
  3. Nekünk 7 éve van IKEA-s fa pult,először fél évente, aztán másfél évente pácoljuk a hozzá ajánlott IKEA-s páccal, pancsolunk rajta sokat, sok víz éri, csak nagyjából törölgetjük, de teljesen impregnált, nem penészedik hálistennek.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...