2012. november 17., szombat

Magyarországon minden 10. baba koraszülött! - Ma van a koraszülöttek világnapja!

Tudom, hogy nem tartozik a vidéki élet, a lakberendezés témájához, de számomra nagyon fontos ez a kérdés, ezért szerettem volna megosztani veletek. Hogy miért? Mert azt gondolom, hogy amit igazán hiszünk, amit fontosnak tartunk, azt meg kell osztani másokkal, főleg, ha azzal segíthetünk valakinek, ha lehetséges, hogy ennek a cikknek a hatására akár csak egy kismama is jobban figyel a babájára,  akkor már megérte. És nem titok, hogy ez az én történetem is...



Mi az hogy valaki koraszülött?  A definíció szerint az a csecsemő, aki a 36. hét előtt  vagy 2500 gramm alatti súllyal érkezik a világra. Hallottunk és egyre többet hallunk róluk híradóban, a Fókuszban, a női magazinokban. Sajnálkozunk, vagy éppen örülünk a kis csöppségek láttán, hogy nekik sikerült, életben maradtak, pedig igen aprón érkeztek a Földre. Ezek csak képek, gondolatok, melyek mindaddig nem jelentenek igazán sokat, amíg a családban, a barátaink között nem érkezik egy kisbaba igazán korán.

Elmesélem, mit is jelent valójában a koraszülöttség. Koraszülött az, akinek még lehetséges, hogy a szülei nem vettek kiságyat, nincs egy ruhácskája sem, nincs kuckója, mert még egyáltalán nem gondolta senki, hogy hamarosan megérkezik. Az anyukájának nincs összecsomagolva a kórházi táskája, mert legmerészebb álmában sem gondolta, hogy hamarosan szülni fog.
Sokszor megtörténik, hogy még neve sincs a megszületett kisbabának, mivel a szülők még a huszadik hét valamelyikén nem döntötték el, hogy hónapok múlva, hogy is nevezzék születendő gyermeküket.
Sokszor előfordul, hogy a születéskor tudják meg a baba nemét, mert az addigi néhány ultrahangon nem mutatta meg magát.
A koraszülött gyerekecske korán, túl korán érkezik a még felkészületlen családba, akiknek a váratlan érkezés igazán sokkszerű. Sokk a családnak, de igazán nehéz annak a kis pici életnek, akinek sorsa úgy alakult, hogy korán, éretlenül, védtelenül, testileg még nem igazán készen érkezik a világba.
Az orvostudomány fejlődésével egyre több korán érkezett baba élhet és élhet majdan egészséges, teljes életet.
Korásnak lenni, egy nyugati „kaszt”, mely akkor sem múlik el, ha már gyermekünk nem babácska, hanem egészséges és életvidám gyerek. Ugyanis számunkra már mindig mást jelent, ha látunk a híradóban egy ilyen témájú tudósítást, ha olvasunk vagy hallunk egy korán érkezett babáról. 

Magyarországon ennek a "kasztnak" egyre több család a tagja, mivel minden 10. gyermek koraszülöttként születik. Számtalan oka van a koraszülések gyakoriságának, a társadalmi, a gazdasági és a higiénés körülmények, az iskolázottság, a táplálkozási szokások vagy az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés aránya.

A koraszülés leggyakoribb okai:

  •  ha a kismama dohányzik, alkoholt vagy drogot fogyaszt a várandósság előtt és alatt
  • ha az anyának előző koraszülése(i) volt(ak)
  • ha a terhességet megelőzően többször volt művi vagy spontán vetélése
  • hüvelyi és húgyúti fertőzések, melyek a méh fertőzéséhez (korioamnionitisz) vezethetnek
  • a méh fejlődési rendellenességei, esetleges daganata
  • súlyos anyai betegség, vagy életveszélyes betegsége (pl. súlyosan magas vérnyomás vagy vesebetegség,
  • méhszáj elégtelenség
  • terhességi betegségek mint preeklampszia (toxémia) vagy eklampszia , terhességi cukorbetegség
  • ha a várandós szegény, alacsonyan képzett, ennél fogva sokszor alultáplált
  •   a szájüregi fertőzésekben, fogíny-gyulladásban érintett terhes nők 28,6 százalékánál fordult elő koraszülés
  • a magzat fejlődési rendellenesség, esetleges más betegsége van 
  • stressz és egyéb lelki tényezők  
  • fekete bőrű rasszhoz tartozás  
  • 18 éves kor alatt vállalt terhesség  
  • idősebb korban vállalt első gyermek – ez ma azok számára is lehetséges, akik addig egészségi állapotuk miatt nem estek teherbe. A mesterséges megtermékenyítés és a hormonkezelések hatására a várva várt terhesség bekövetkezik, azonban ugrásszerűen növekszik az ikerszülések száma, ami növeli az idő előtti születések számát
Ha kismama vagy sokat tehetsz egészségedért, születendő gyermekedért!
Ha koraszülött lett gyermeked, pedig mindent megtettél a kettőtök egészségéért,  sose vádold magad! Pont akkor, pont úgy kellett hogy megszülessen, hogy a horoszkópja számára tökéletes legyen és abban a percben születhessen amikor a csillagok a választott sorsa szerint álltak. 
Isten éltessen benneteket PIC-ikék!


Forrás: 1 2 3


2 megjegyzés:

  1. Koraszülöttes anyuka vagyok. A fentebb olvasható egyik ok sem volt igaz rám. Mégis 13 éve lett egy icipici babácskám, aki mára egy vagány, 165 cm magas, foci -és számítógép-mániás, kellően szemtelen, de imádnivaló kamasszá nőtte ki magát!!! Köszönet és hála az I. Nőgyógyászati Klinika és a Péterffy Sándor utcai kórház koraszülöttes orvosainak, ápolószemélyzetének, és a koraszülött-mentősöknek, akik fuvarozták. És végül, de nem utolsósorban hála és dicsőség Istennek!!

    VálaszTörlés
  2. Az én gyermekeim nem koraszülöttek, mégis minden évben az adóm 1%-át a Koraszülött Mentők alapítványnak ajánlom fel. Mert kell, hogy esélyük legyen az életre!!!!! És mily véletlen, hogy pont holnap hoznak egy borítékot, melynek átvételekor pénzt fogok adni a futárnak és így a koraszülötteknek juttatok némi adományt.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...