2012. december 15., szombat

Fények ünnepe - Hanuka

A legismertebb zsidó ünnep, az idei évben igen korán december 8-án kezdődött és december 16-ig tart. De mi is az a Hanuka? Le kell szögezni, hogy nem a zsidó karácsony, nem naptár elcsúszásról van szó, ahogy a pravoszláv karácsony esetén. Ilyenkor a Makkabeusok győzelmét ünneplik a szíriai görögök felett és a jeruzsálemi szentély újraavatását és a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékeznek. A Hanuka alatt, nyolc napon át, esténként meggyújtják a 8 + 1 ágú gyertyatartón, a hanukai menórán a színes gyertyákat, minden este eggyel többet, mert „szent dolgokban mindig csak növekedni szabad”. Megajándékozzák egymást, különösen a gyermekeket, s a család együtt tölti az estéket, vacsorával, játékkal, kedves beszélgetéssel.


A trendelli
A gyerekek ilyenkor egy speciálisan erre az ünnepre jellemző társasjátékot játszanak egy pörgettyűvel, amit trendellinek hívnak. Négy, lapos oldala van, minden oldalon egy héber betűvel, amelyek a következő mondás első betűi: Nagy Csoda Történt Ott.
A játék elején minden játékosnak egyenlő számú cukorkája van, a szerint veszít, vagy nyer belőle, hogy mit pörget ki a trendellivel. A játék addig zajlik, ameddig az egyik játékos mindent el nem visz.
A Hanukát természetesen a zsinagógában is megünneplik, amikor a Tórából is imádkoznak, miközben meggyújtják a gyertyákat a hanukiában.
Az étkezéskor olajban sült dolgokat illik tálalni, ami szintén a csodára emlékezteti az ünneplőket. A leggyakoribb hagyományos étek a látkez, azaz burgonyaérmék. De a fánk is szívesen látott vendég.
   






Boldog Hanukát mindenkinek, aki ünnepli!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...