2013. január 15., kedd

Dolgozósarok, íróasztal kialakítása- 5 tanács

Akár iskolába jársz, akár otthon dolgozol, esetleg alkalmanként végzed a munkádat otthonról, vagy szeretsz barkácsolni, kézműveskedni, szükséged van egy otthoni munkaállomásra, dolgozósarokra.
Ahhoz, hogy valóban hatékonyan tudj dolgozni, tanulni, nem árt néhány igazán fontos dolgot szem előtt tartani.
1. Mit szeretnél itt csinálni? Először is el kell, hogy döntsd mi a célja az asztalodnak, a munkaállomásodnak! Itt fogsz napi 8-9 órát dolgozni vagy tanulni fogsz itt a suli után? Esetleg kreatív énedet szeretnéd itt kiteljesíteni és varrni, ragasztani, rrajzolni szeretnél az asztalon?
Forrás
Forrás




2. A megfelelő asztal kiválasztása! Ha már tudod, hogy mit szeretnél az asztalnál elsősorban csinálni, esetleg kombinált tevékenységeket, akkor válaszd ki a megfelelő asztalt.
Forrás
Figyelj a méretére, ha varrni is szeretnél itt, akkor megfelelő nagy legyen a szabásmintákhoz, a varrógép elférjen rajta.
Ha csak a laptopnak kell és mellette nem akarsz írni a füzetedbe, akkor elég egy egészen aprócska asztal is.
Ha könyvelő vagy, akkor kelleni fog a hely az asztalon a dossziéknak, paksamétáknak is.
 


3. A tökéletes szék! Hajlamosak vagyunk  egy otthon található bármilyen széket a dolgozóasztal mellé állítani, pedig igazán fontos, hogy milyen széken ülünk napi sok- sok órát.
Ha faszéket választunk, akkor mindenképpen tegyünk rá párnát, hogy kényelmes legyen.
A megfelelő magasság kiválasztása elengedhetetlen szempont.
A lábunk érjen le! Az alsó lábszárunk derékszöget alkosson a combunkkal. A legjobb, ha állítható a szék magassága.
Sose válasszunk olyan széket, ahol a vállunkat fel kell húzni, hogy a billentyűzetet elérjük. Így nagyon hamar csuklyás- izom fájdalmaink, hátfájásunk lehet. Feszültségre, sok stresszre gyanakszunk majd, pedig ennek oka a rossz szék és kartartás.

Forrás
 3. Világítás! Ha lehetséges asztalunkat tegyük természetes fényforrás, ablak, üvegajtó közelébe. Emellett gondoskodjunk mindig plusz fényforrásokról is, kislámpáról. Ha hátunk mögött található a plafonon lévő fényforrás akkor árnyékot fogunk vetni a papírra, ami elég zavaró lehet, ha esti órákban szeretnénk dolgozni.





4. Tárolás: cérnákat vagy komoly paksamétákat kell az asztalunk körül tárolni? Ennek megfelelő alakítsuk ki, lehetőleg karnyújtásnyira a legszükségesebb eszközök elérését.
Apró tárolók, polcok, kerekes szekrények, dobozok tökéletes tárolók a sok- sok apróság elnyelésére.
Tudom, hogy könnyű mondani, de törekedjünk a rendszerezésre. Legyenek dossziék a még elintézendő ügyek, feladatok számára. Tároljuk külön a folyamatban és a már lezárt stádiumban lévő anyagokat is. 
 
Forrás
Forrás
5. Legyen egyedi! Legyen olyan, amilyen te vagy! Legyen olyan, hogy jó legyen ide leülni! Szereted a balerinákat, akkor ragassz fotókat, képeket róluk a falra. Te vagy a természetvédelem elkötelezett híva, akkor nálad biztosan madarak és mókusok lesznek a falon!
Szükséges van kreativitásod ösztönzésére, akkor használj vibráló színeket!
Ha nyugodt légkörben tudsz dolgozni, akkor dönts a halvány színek, pasztell árnyalatok mellet.
Forrás

Hogy tetszett ez a bejegyzés? Melyik tanácsa a leghasznosabb? Te mit javasolnál még?




1 megjegyzés:

  1. Egyéni vállakozó fordítóként otthon dolgozom. S munkaidőmet szinte teljes egészében az íróasztalomnál töltöm. Így számomra, a fentieken túl, az egyik legfontosabb szempont az, hogy az asztalom ne a fal felé forduljon, hanem kifelé, a szobára nézzen. Sokáig nem így volt, míg egyszer csak rá nem döbbentem, hogy mennyire "bezár" a falnak fordított íróasztal - és milyen jó érzés nyitni a tér felé.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...