2013. május 14., kedd

Szép gyep titkai - Hasznos tanácsok a tökéletes gyephez



„Ma sokak számára a kertészkedés csak a gyep karbantartását jelenti. Az Egyesület Államokban több felületen -130 négyzetkilométeren- nő pázsit, mint bármelyik haszonnövény. És kertünkben a fű ugyanazt akarja, mint a természetben: meg akar nőni mintegy hatvan centiméter magasra, virágzani, majd megbarnulni és elpusztulni. Ha röviden és zölden akarjuk tartani, ráadásul úgy, hogy folyamatosan nőjön is, meglehetősen keményen kell bánnunk vele, és sokat kell locsolnunk. Az USA nyugati részében az összes csapvíz mintegy 60 százalékát a gyepre spriccelik. Még döbbentőbb a gyom- és rovarirtók mennyisége: ezekből évente 32 millió kilogramm jut a fűre. Micsoda irónia- ha szép gyepet tartunk fenn, az szinte a legkevésbé zöld cselekedetünk. „
Bill Bryson: Otthon A magánélet rövid története 290 oldal. 

Az érdekes és elgondolkodtató idézet után nézzük meg együtt, mitől is lesz gyönyörű a gyep és mindezt hogyan lehet környezettudatosan végezni, vagy legalábbis egy kicsit zöldebben, mint az átlag.

Fűmag: a megfelelő fűmag kiválasztása fontos kérdés. Válasszunk a talajtípusnak és a földrajzi viszonyoknak megfelelő fűmagot.  Ha erdős, fás területen szeretnénk füvesíteni, akkor mindenképpen árnyéktűrő fajtát vásároljunk. 
 De létezik pázsitfű, enyhén árnyéktűrő keverék, taposástűrő fajta és vadvirágos keverék is, ahol százszorszépek nyílnak majd a gyepben.  
Ha tudjuk hova szeretnénk vetni és hogy milyen igénybevételnek lesz kitéve akkor ezek alapján döntsünk. 
Fűnyírás: A legzöldebb választás a kézi kasza. Természetesen tudom, hogy ezzel nem lehet igazán tökéletes és egyenletes gyepet varázsolni, vagyis lehet, de több év gyakorlás szükséges hozzá. Akinek csak csöppnyi kertje van ő alkalmazhat fűnyíró ollót is, ehhez nem kell energia, se benzin, csak erős kezek.
Fűnyíró: lehet elektromos vagy benzines. Mi benzines fűnyírót használunk a terület nagysága miatt. Bármelyik típus mellett voksolunk, lehetőleg olyat vásároljunk, mely állítható fokozatú. (Ez a fokozat a nyírás magasságát jelöli. Mi sosem használunk hármasnál kisebb fokozatot, mert akkor félő, hogy kiég a fű.)


Használhatunk elektromos vagy benzines kaszát- szegélynyírót is, mely nagy figyelmet igényel, nehogy baleset legyen egy felpattanó kő, faág miatt. Lejtős, egyenletlen területeken, árkokban tökéletes.

Tápanyag utánpótlás: ahogy minden növénynek a gyepnek is szüksége van tápanyag utánpótlásra, mivel ebben a cikkben a"zöld" megoldásokat gyűjtjük össze, ezért a műtrágya és az üzletekben kapható nem bio gyeptrágyákat nem vesszük most számításba. 
Legjobb és legegyszerűbb megoldás, a mulcsoló funkcióval ellátott fűnyíró használata, mely aprítja, majd tömöríti a gyepbe a levágott füvet. Ha nem rendelkezünk ilyen fűnyíróval, akkor a fű összegyűjtését és komposztálását javaslom. Ez a komposzt akár már a következő évben kerülhet a földre szórva. Ha gyakran tudunk füvet nyírni, akkor az egy- két centiméteres apríték maradhat a füvön és nem szükséges összegyűjteni azt. 
Ősszel a faleveleket is mulcsolhatjuk fűnyíróval, ami helytakarékos a komposztálást tekintve és egyből visszajuttatjuk a földbe a tápanyagot. 
Forrás

Locsolás: Az értékes ivóvízzel, főleg ahol csatornadíjjal terhelt, kár lenne öntézésre hasznosítani. Erre tökéletes a szürkevíz, ha rendelkezünk különálló ciszternával, amibe az esővizet, a fürdővizet, esetleg mosóvizet gyűjtjük, akkor ebből szabadon, korlátlanul locsolhatunk. 
Ha nincs ilyen zárt rendszerünk, akkor hasznosíthatjuk a kútvizet, ha van fúrt kutunk. Vagy dézsákban gyűjthetjük az esővizet, majd szivattyúval locsolhatjuk a fűre.
Mikor locsoljunk? Csak akkor, amikor tényleg szükséges, ha régen volt csapadék. A gyep esetén ne alkalmazzunk a napi kis öntözgetés elvét, mert nem lesz eredményes. Heti egyszer- kétszer öntözzünk, de akkor a talajt alaposan átáztatva.  A napszakot tekintve, késő délután vagy kora reggel ajánlott a nyári órákban az öntözés tizennyolc óra és reggel hét között. A nem megfelelő időben végzett locsolás sokkal nagyobb kárt  tesz, mint használ. 

Az egészséges gyep fenntartását segíti még a gyepszellőztetés, ami történhet speciális gyepszellőztetővel vagy lombseprűvel, gereblyével egyaránt. Ilyenkor a mohás, elhalt fű darabokat fésüljük ki a talajból. 


Te hogyan tartod karban a gyepet? Mik a trükkjeid? Mekkora gyepfelületet gondozol:?

2 megjegyzés:

  1. Szia! Egy ideje olvasom a blogot és nagyon tetszik! Most muszáj hozzászólnom, de előre vetítem, remélem nem veszed kötekedésnek.
    Mentségemre szóljon: a gyep a szakterületem, oktatom, kutatom is.
    Csak 2 megjegyzést szeretnék tenni: 1) A mulcsozás jó, de nem állandóan. Ugyanis be tud fülledni tőle a gyep, és azt nem szereti. Plusz nagyon sok betegségnek (gombáknak), gyommagoknak, valamint kártevőknek ad otthont, ennivalót! A bogarak, lárvák is szívesebben jönnek a felgyülemlett szárazanyagra, ergo a vakond is gyorsabban meg fog jelenni. Nem vagyok ellene, de a folyamatos mulcsozó fűnyíró alkalmazása nem jó. Tavasszal inkább szellőztetésre szorul a gyep és csak ősszel, tél előtt mulcsozásra. 2) Öntözés: Délután, este ne!!! CSAK reggel, hajnalban. A füveknél is van "hősokk", vagy mindenki gondolja végig, hogy felhevült testtel hideg vízbe ugrani... Itt is ugyanaz az elv: felhevült füvet nem öntözünk hideg vízzel. Ebből a szempontból inkább csak a kora reggeli öntözést szoktuk javasolni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mara! Köszönöm a helyesbítéseket, kiegészítéseket. Természetesen nem haragszom, sőt! Örülök, ha egy szaktekintély is olvassa a blogom és még hozzá is szól a témához! :) Köszönöm.
      Szép napot neked! Lili

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...