2012. július 28., szombat

Szolnoki otthon a Tisza-part közelében

Idén Szolnok város nyerte a Magyarország legélhetőbb városa címet, most pedig egy otthont ismerhettek meg, ami a Tisza-parti városban található.
 A fiatal pár közös életét egy kis alapterületű lakásban kezdte, ahol elsődleges szempont a praktikum volt, hogy minden funkció megférjen a parányi alapterületen. A család gyarapodódásával halaszthatatlanná vált az új otthon vásárlása, most ide nyerhetünk bepillantást. A kétéves Bodza nevű gyönyörű kislány, már aktív résztvevője volt a ház átalakításának, a felújításnak. Vendéglátóink egy polgári házra vágytak, nagy belmagassággal, átlátható terekkel, régi ablakokkal. Az anyagi lehetőségek és a város adottságai azonban közbeszóltak, így esett a választás egy belsőudvaros „kockaházra”, melyet teljesen átalakítottak, korszerűsítettek 2011-ben. A lakás hangulatának kialakítása során a vidéki stílust tartották szem előtt, a korábban vágyott polgári stílust felváltotta a country, a shabby így érvényesülhet a romantika és néhány polgári darab is helyet kaphat a kellemes enteriőrökben.
Vendéglátónk vonzódik a régiségekhez, a paraszti bútorokhoz, évek óta gyűjtögeti és barátok pincéjében, garázsában pihenteti a majdani tágas otthonukba szánt bútorokat. A bútorokat maguk újították fel nagy gonddal. Vendéglátónk Noémi, akár mint életút is el tudná képzelni a kisebb tárgyak restaurálását, készítését. A fürdőben a gyógyszeres szekrény, a paraván és az összes bútor festése az ő és ügyeskezű férje munkáját dícséri.

Az L alakú belső udvar remek lehetőséget teremt, hogy meghitt, családias teret alakítsanak ki. Az idei év egyik terve, hogy itt sok munkát elvégezzenek. Ha pedig nagy sétákra vágynak, akkor sem kell sokáig menni, ugyanis a Tiszta-part három percre található. A kertben melléképületek is találhatóak, ahol Noémi majdan varróbirodalmat, míg férje pingpong és szabadidős szobát képzel magának.

Noémi imádja a találás örömet, gyakran találkozhattok vele piacokon, és lelkes rajongója a Vaterának, lomtalanításoknak és a régi házakban való „turkálásnak”. A házban extra darabokkal is találkozhatunk, mint a kanalas- villás- rózsás lámpa vagy a Fiorucci függöny a hálóban, amit angyalok díszítenek. De említhetjük Alessi design mókusos mogyoró és diótörőt, ami 300 Ft-ért került Noémi konyhájába.

Noémiék a lakberendezés során olyan hangulatokat szerettek volna kialakítani, amik illeszkednek a külföldi lakberendezési trendekhez, de közben megtartják a családjuk hagyományait és magyar értékeket is. Így esett a választás a Tahitótfaluban készített Aqua Szecesszió Manufaktúra munkáira a szaniterek, csempék választása során. Igazán egyedi és magyaros, finom munkákat láthatunk a konyhában és a fürdőszobában is.
A halvány színek, virágminták jól illenek a vidéki hangulathoz.
Fehér falak előtt fehér bútorok. Az IKEA Ektorp kanapéja minden country otthon megfizethető kelléke. A régi szekrényeket fehérre festették, tökéletesen keretezik az élénk rózsás függönyt. A helyiségben nagyon tetszik, hogy akár évszakonként új textíliákkal teljesen új hangulatot lehet elérni, a sok egymáshoz illő fehér bútor társaságában.
A háziak szeretik az ilyen kis fricskákat, mint ez az élénk pink kakukkos óra, mely az  ajtó felett vonzza magára a figyelmet. A belső ajtókat felújították, de a gyönyörű metszett üvegek már a házban voltak a megvásárlásakor is. 
A rózsás textíliák az újonnan kárpitozott étkezőn is visszaköszönnek. A fehérre festett antik daraboknak első íves lába a kedvencem, mely az asztal lábával rímel. A kristály csillárok a ház több pontján megjelennek, az áhított polgári stílust képviselve. A dekoratív asztal, a székek és a csillár leheletnyi tradicionalizmust visznek a helyiségbe.
Bodza, a kislány szívesen ücsörög a pulton, ha anya engedi. A rózsás, rózsaszín kiegészítők igazi nőies birodalommá teszik a konyhát. A Gorenje hűtő a fehér lambéria előtt, úgy mutat, akár „nagytestvére” egy igazi SMEG, de mint tudjuk az ára közel sem azonos.
Részletek a konyhából, ahol az új szerzemény pihen az asztalon, designe mókus és emeletes kínáló.
A lakás egyik különlegessége a külföldről vásárolt csillár, melyet evőeszközök tesznek még különlegesebbé.
A legújabb darab a házban, a tányértartó, ami szintén az Aqua Szecesszió Manufaktúra munkája. 
Az előszobába került a Biggi Best tapéta, mely világos színeivel, kedves mintájával meghittséget kölcsönöz a helyiségnek.  Szerintem már a házba belépő egyből tudja, hogy otthonukat szerető lakók élnek itt, akiknek fontos, hogy meghittség, harmónia vegye őket körül.
 Antikolt szekrénybe helyezték el a manufaktúra mosdóját, a hálóból közvetlen bejárat van a fürdőbe.
A ház úgynevezett körbejárós, minden helyiségen minimum két ajtó van, így egyszerre több irányból is megközelíthetőek a helyiségek. Ez például a fürdőszobánál nagyon praktikus.
Szaniterek, csempék egy kollekcióból. 
A ház talán legkedvesebb helyisége számomra a hálószoba, ahol az épített könyvespolc melegséget visz a sok világos színbe, erősíti a helyiség rusztikus jellegét. A kalitkás tapétacsíkok és a kedves kiegészítők kellemes, otthonos hangulatot adnak a helyiségnek.
A háló sarkában kapott helyet a szépítkező birodalom, mely egy antik asztalka felújítva. Az amúgy is tágas helyiségben a tükör még inkább tágítja a teret.
Minden romantikát szerető vágyik egy paravánra. 
A két szíves fogas, akár férfi és nő áll az ágy mellett. 
A hálószoba sarkában áll a paraván és az antikolt polc, ahol a kiegészítők, díszek folyamatosan változnak.

A DVD-k tárolására használják ezt az antik szekrényt, melyen szimmetrikusan állnak az üveggyertyatartók és a két madár.
A házba örökségek is helyet kaptak, megtartva a családi tradíciókat, akárcsak ez az üveges szekrény. Ünnepi alkalmakra terítenek a Zsolnay Viktória mintás készlettel, és minden nap gyönyörködnek a rézcsillárban, a hálószobában, ami szintén a nagymamától származik.
A ház egységes hangulatát Bodza,a kislány szobája töri meg, ahova élénk színeket, ingergazdag környezetet alakítottak ki. Elsősorban az IKEA kínálatából válogattak, a szőnyeg sajnos nálunk nem volt kapható. A megannyi játék dobozokban, fém tárolókban, polcokon kapott helyet.
A belső udvar, ahol jólesik kávézni akár kora reggel is a meleg nyári napokon.

Noémi pedagógus, férje boltvezető, hogy miért tartom ezt fontosnak elmondani? Mert ebben a meghitt és stílusos otthonban minden a saját kezük munkája, nem a luxust képviselik, hanem a sok munka – kisköltségvetés elve alapján újították fel a házat, alakították ki a tereket. Nagyon szeretek bemutatni olyan magyar otthonokat, amik igazán követendő és megvalósítható példákat mutatnak! Amik arra ösztönöznek, hogy a magyar vidéken, városokban is lehet kevés pénzből, nagy gonddal lakberendezési újságokba illő, de ami még fontosabb, élhető és esztétikus otthont létrehozni. Köszönöm, hogy bepillantást nyerhettünk a Tisza menti otthonba!

Megköszönöm, ha elmondod, hogy mi az ami legjobban tetszik Noémi és kis családja otthonában! 

5 megjegyzés:

  1. nekem nagyon fura...egy-két kiegészítőn kívül nem igazán tetszik

    VálaszTörlés
  2. Kedves Lakók! Nekem nagyon tetszik a házatok!Büszkék lehettek rá,hogy ilyen stílusos,lakályos otthont teremtettetek:)Nagyon szeretem,amikor magyar otthonokon láthatom,hogy a nálunk kapható bútorokból és kiegészítőkből valakik kihozzák a maguk kis "csodáját".Csak gratulálni tudom,mert Nektek ez nagyszerűen sikerült!Minden jót kívánok!

    VálaszTörlés
  3. Szerintem nagyon egyedi és kis kedves házikó! Személy szerint, szívesen laknák ilyen környezetben a lányaimmal..:-))
    Szép! Gratulálok!!!

    VálaszTörlés
  4. Szép, de tényleg kicsit túl nőies és túl tiszta, rendes, nincs "otthonillata", nagyon a helyén van minden, olyan érzése van az embernek, hogy múzeumot lát...

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...